Αρχική > Οικονομικά > «Πάρτε τα όλα» ή «Μολών λαβέ»;

«Πάρτε τα όλα» ή «Μολών λαβέ»;

12 Φεβρουαρίου 2011 Σχολιάστε Go to comments

Το διεθνές ιμπεριαλιστικό Κεφάλαιο κάνει τη βασική δουλειά που ξέρει να κάνει:

Επιβάλει μέσα από την τρομοκρατία του Χρέους την οικειοποίηση του κοινωνικού πλούτου.

Όπως έγκαιρα γράφτηκε:

Η χρηματοπιστωτική σαπουνόφουσκα (που δήθεν έσκασε «απρόβλεπτα» το 2008) τώρα μετατρέπεται σε αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων, καθώς και σε υφαρπαγή υποδομών και κοινωνικών υπηρεσιών.

Έτσι η «κρίση» του Κεφαλαίου, έγινε κέρδος για το ίδιο και πραγματική κρίση για την Κοινωνία.

Με την ευκαιρία όμως της λεπτομερούς ανάπτυξης, του σχεδίου του ξεπουλήματος της χώρας, έτσι όπως παρουσιάστηκε από τους υπαλληλίσκους της Τρόικας, καλό θα ήταν να αναδειχθούν και μερικά πραγματικά οικονομικά στοιχεία.

1)

Πριν υπογραφεί το Μνημόνιο (Μάης του 2010) το χρέος ήταν 330 δις και το ΑΕΠ ήταν 220 δις. Άρα η σχέση Χρέους/ΑΕΠ ήταν στο 150%.

Όταν τελειώσει το Μνημόνιο το 2014, το χρέος θα είναι (Αρχικό χρέος + Μνημόνιο + δανεισμός από την Αγορά + άλλα χρέη) 330+110+40+?= περίπου 500 δις, ενώ το ΑΕΠ λόγω της ύφεσης θα έχει πέσει κάτω από τα 200 δις. Άρα η σχέση Χρέους/ΑΕΠ θα έχει πάει περίπου στο 250%! (220 στη καλύτερη, έως 270% και βάλε… στη χειρότερη).

Δεν χρειάζεται κάποιος να έχει Νομπέλ οικονομίας για να καταλάβει πως η «σωτηρία της Πατρίδας» που ευαγγελίστηκαν οι εθνικό-σοσιαλ-ληστές -συνεπικουρούμενοι από τους παντοτινούς ακροδεξιούς μειοδότες, τη κόρη του Δράκουλα και όλα τα ΜΜΕ- ήταν μια προσχεδιασμένη πορεία προς την υποδούλωση.

2)

Για να εκβιαστεί η υπογραφή του Μνημονίου, είπαν πώς τάχα μου «δεν θα είχαν να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις αν δεν μας έδινε το ΔΝΤ δάνειο».

Η αλήθεια είναι πως ούτε δεκάρα τσακιστή από αυτό το δάνειο δεν έχει πάει -και δεν πρόκειται να πάει- σε μισθούς και συντάξεις. Τα «χρήματα» του δανείου ούτε καν που έρχονται στη χώρα! Οι δόσεις πάνε απευθείας για την αποπληρωμή τόκων (μόνο των τόκων) παλαιότερων δανείων ή σαν ενέσεις στις –κατά τα άλλα- «στιβαρές» (τρομάρα τους) ελληνικές τράπεζες.

Αφού δεν είχαν να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις όταν το χρέος ήταν στο 150%, όταν σε τρία χρόνια θα φτάσει στο 250%, πώς θα μπορούν να πληρώσουν;;

3)

Εκβιάζουν τώρα τη Κοινωνία για να καταφέρουν να ξεπουληθεί όλη η Δημόσια Περιουσία. Ζητάνε δηλαδή -για να μειωθεί το Χρέος- να μας αρπάξουν ακίνητα, πλουτοπαραγωγικές πηγές, υποδομές, Οργανισμούς κοινής ωφέλειας, συμμετοχές εισηγμένων και μη εταιρειών, πιθανότατα και ασφαλιστικών Ταμείων…

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ξεπουλιέται η Ελλάδα όπως ακριβώς το εμπόρευμα των καταστημάτων λίγο πριν την πτώχευση!

Πρέπει, λέει η Τρόικα, να γίνουν 50 δις ιδιωτικοποιήσεις για να μειωθεί το χρέος…

Είναι σαφές όμως ότι δεν τους ενδιαφέρουν τα 50 δις (αφού έχουν ήδη τόσο «χρήμα-σαπουνόφουσκα» που δεν ξέρουν τι να το κάνουν).

Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να βάλουν στο χέρι τους τον κοινωνικό πλούτο. Όλα (αυτά τα λίγα) που κατάφερε ο ελληνικός λαός να κρατήσει -παρά το χρόνιο και εντατικό άρμεγμα της χώρας από την πλουτοκρατία.

Ούτε έχει σημασία το ύψος του ποσού που θα «αξιολογηθεί» ο κοινωνικός πλούτος μας. Μπορεί να είναι μόνο 10 δις όπως «λεονταρίζει» ο ντόπιος ρουφιάνος του ΔΝΤ ή 50 δις όπως λέει το αφεντικό του. Τίποτα δεν αλλάζει. Θα τα πάρουν όλα μέχρι κεραίας. Σαν τις ακρίδες θα ξεκοκαλίσουν τα πάντα με την τακτική «τσιμπιά-τσιμπιά τελειώνει το καρβέλι».

Αλλά ας πούμε ότι τρελαθήκαμε και τους λέμε «Πάρτε τα όλα», τι θα αλλάξει;

Το χρέος από 500 δις θα πέσει στα 450 (τεράστια επιτυχία!). Παράλληλα οι ξένοι «επενδυτές» θα εξάγουν το οικονομικό όφελος από τις «επενδύσεις» τους στο εξωτερικό, με αρνητικές συνέπειες για το ΑΕΠ, το οποίο θα κατρακυλήσει σε επίπεδα τριτοκοσμικών χωρών σε αποικιακό καθεστώς. Στην καλύτερη, θα πέσει γύρω στα 100 δις. Άρα η σχέση Χρέους/ΑΕΠ θα πάει γύρω στο 450%!

Και φυσικά τότε θα μας πετάξουν σαν στυμμένη λεμονόκουπα έξω από τη Ευρώπη, γιατί (ω! τι έκπληξη!) «η οικονομία μας δεν θα είναι πια συμβατή με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή».

Ανακεφαλαιώνοντας:

Μετά την «σωτηρία της Πατρίδας» η κατάσταση θα είναι η εξής:

– Ο εθνικός παραγόμενος πλούτος θα έχει γίνει μικρότερος από τον μισό εκείνου που είχαμε πριν «αλλάξουμε για να μη βουλιάξουμε».

– Η σχέση Χρέους/ΑΕΠ θα έχει τριπλασιαστεί.

– Το Χρέος θα είναι 30% μεγαλύτερο αλλά με αυξητικές προοπτικές.

– Τα μισά χωράφια θα έχουν περάσει (μέσω της Αγροτικής Τράπεζας) σε πολυεθνικές τροφίμων.

– Όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες θα είναι στα χέρια πολυεθνικών και Funds.

– Τα έσοδα του κράτους θα προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από την φορολογία, που θα γίνεται όλο και πιο στυγνή προς τους εργαζόμενους, αφού πάνω από το 50% το προϋπολογισμού θα πρέπει να πηγαίνει στους τοκογλύφους.

– Ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 2000% (όπως καλή ώρα στη Τουρκία πριν 15 χρόνια) και με 1εκ. αγαπημένες δραχμούλες θα μπορούμε να αγοράζουμε 3 αυγά…

– Ο μέσος μισθός θα πέσει γύρω στα 150 δολάρια το μήνα και έτσι θα ανταγωνιζόμαστε με επιτυχία «τους γείτονές μας», που λέει κι ο Καρατζαφύρερ.

– Οι Ουκρανοί να ξεπλένουν την ντροπή του παρελθόντος, πάνω στις εκπορνευόμενες για 10 ευρώ Ελληνίδες στους δρόμους του Κιέβου.

Υπάρχει όμως διαφορετική προοπτική; Υπάρχει άλλη λύση;

Υπήρχε τον Δεκέμβρη του 2009.

Υπήρχε τον Μάρτη του 2010.

Υπάρχει ακόμα και σήμερα!

Δεν θα υπάρχει όμως πια, αν τους αφήσουμε να βάλουν χέρι στην περιουσία του λαού.

Εκεί όλα τελειώνουν και θα πρέπει να χυθεί πολύ ιδρώτας και αίμα για να υπάρξει επιστροφή.

Ο δρόμος είναι ένας:

– Για αρχή: Διώξιμο με τι κλωτσιές των εθνικό-σοσιαλ-ληστών από την κυβέρνηση και καταγγελία ως προδοτών όλων όσων κυβέρνησαν την Ελλάδα υποθηκεύοντας το μέλλον.

– Σχηματισμός κινηματικής κυβέρνησης από όλες τις αντι-καπιταλιστικές δυνάμεις.

– Προκήρυξη δημοψηφίσματος για την καταγγελία και τη διαγραφή του Μνημονίου.

– Προκήρυξη δημοψηφίσματος για συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής και κατάργηση άλλων συνταγματικών διατάξεων που υπονομεύουν την Δημοκρατία.

– Εξαγορά με 0 (μηδέν) ευρώ του 51% όλων των ελληνικών τραπεζών, απαιτώντας την μετοχοποίηση μέρους των ενισχύσεων που έχουν πάρει από το κράτος (περίπου 45 δις ενώ η χρηματιστηριακή αξία τους δεν υπερβαίνει τα 10 δις)

– Εξαγορά των ομολόγων που έχουν στα αποθεματικά τους οι δημόσιες πλέον τράπεζες με ένα «κούρεμα» της τάξης του 75%

– Οριστική παύση πληρωμής δανείων που τα έχουμε ήδη χρυσοπληρώσει ή που μας τα φορτώσανε για μη αναπτυξιακούς λόγους (επαχθές χρέος).

– Διαπραγμάτευση επαναγοράς ομολόγων που εκδόθηκαν για «καθαρά» δάνεια, με ένα «κούρεμα» της τάξης του 25% (η Αργεντινή πέτυχε το 75%).

– Καταγγελία και επανακρατικοποίηση όλων των υποδομών και των Οργανισμών που έχουν ήδη ξεπουληθεί (Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Ολυμπιακή, Εθνικές οδοί κλπ) με την απειλή του λαϊκού μποϋκοτάζ.

– Σύναψη οικονομικών συμφωνιών με περιφερειακές αναπτυσσόμενες δυνάμεις.

– Εφαρμογή αναπτυξιακών μέτρων και αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων για να ζωντανέψει η οικονομία όπως και κρατική εγγύηση ελάχιστου εισοδήματος σε όλους τους πολίτες.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία:

– Το σύνολο του Χρέους θα πάει γύρω στα 80 δις

– Το ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί βραχυπρόθεσμα γύρω στα 200 δις με αυξητικές τάσεις.

– Η σχέση Χρέους/ΑΕΠ θα πάει γύρω στο 40%

– Η επιβάρυνση του προϋπολογισμού για την αποπληρωμή τόκων θα είναι πλέον ασήμαντη

– Μεσοπρόθεσμα η λεγόμενη Αγορά, παρά τον αρχικό πόλεμο, θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί στην νέα κατάσταση, καθότι και αυτή στο εσωτερικό της δεν είναι ομοιογενής, αλλά υπάρχουν μέσα της αντίρροπες δυνάμεις και συμφέροντα που θα προσπαθήσουν να «κάνουν παιχνίδι» εκεί που οι προηγούμενοι έφαγαν τα μούτρα τους.

Δεν είμαι οικονομολόγος και προκαλώ/παρακαλώ τους μη-ξεπουλημένους στο Σύστημα οικονομολόγους (υπάρχουν και τέτοιοι, που «σώζουν» την κατηγορία) να τεκμηριώσουν καλύτερα ή αντίθετα να αναδείξουν τα λάθη της συγκεκριμένης άποψης.

Ελπίζω η σχηματική αυτή ανάλυση της προοπτικής των δύο δρόμων που ανοίγονται μπροστά μας, να βοηθήσει στο να πάρει ο κάθε πολίτης την απόφασή του για τις συνθήκες που επιθυμεί να ζήσει στο μέλλον ο ίδιος, τα παιδιά του και γενικότερα η ελληνική κοινωνία.

Ελπίζω να έγινε αντιληπτό πως ο μόνος πραγματικά μονόδρομος είναι η εξέγερση του λαού για να καταφέρει να πάρει τη τύχη στα χέρια του, φωνάζοντας προς το ιμπεριαλιστικό Κεφάλαιο ένα βροντερό «Μολών λαβέ»!

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ.

– ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΟ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟ-ΣΟΣΙΑΛ-ΛΗΣΤΩΝ

– ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

– ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ

– ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ ΤΟ ΨΕΥΤΟ-ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΣΑΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ

Advertisement
Κατηγορίες:Οικονομικά
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liberation Popular

Ξέρω πως λένε ψέματα οι εφημερίδες, γιατί γράψανε πως σου ρίξανε στα πόδια. Ξέρω πως ποτέ δε σημαδεύουνε στα πόδια. Στο μυαλό είναι ο στόχος, το νου σου ε;

πολύφημος 2.0

στους τυφλούς βασιλεύουν οι μονόφθαλμοι

Yanis Varoufakis

THOUGHTS FOR THE POST-2008 WORLD

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ

Δημήτρης Βουζουναράς

Άνεμος Αντίστασης

Δημήτρης Βουζουναράς

Lefteria

Στό μυαλό είναι ο στόχος το νού σου

Αρέσει σε %d bloggers: